Roman Eğitim ve Araştırma Vakfı 

RETAV

Hakkımızda

KURULUŞ HİKAYEMİZ

Roman Eğitim ve Araştırma Vakfı (RETAV), başta Hüseyin Gezen  olmak üzere, eğitimin her şeyin başı olduğuna, Araştırmacılığın  çok önemli olduğuna ve Roman toplumuna ülkemizde ve dünyada  yürekten inanan bir grup eğitimci, gazeteci, yönetici. İş insanları  ve akademisyenin girişimi ile  2021 yılında  kuruldu.

RETAV, bugün Roman toplumunun ülkemizin ve dünyanın karşı karşıya bulunduğu birçok sorunun temelinde eğitim yetersizliğinin bulunduğu, Özellikle roman vatandaşlarımızın zayıflatmasının bu sorunu çözmeden çağdaş uygarlık seviyesine ulaşılmasının mümkün olmayacağı inancı ve buna katkıda bulunmak azmi ve arzusu etrafında birleşen 100 kişilik bir gönüllü akademisyen ekibiyle kuruldu.

İlköğretim çağındaki roman çocuklarımıza  "okul dışı eğitim desteği" vermeye odaklanan RETAV , Hüseyin Gezen ve ekibinin yıllar içinde Türkiye'nin ve   Dünyamızın eğitim alanında faaliyet gösteren en yaygın sivil toplum kuruluşu olmak için sayısız projeler üreterek hem ülkemizde hem de uluslararası platformlarda sesini duyurmaya çalışacaktır. Ayrıca roman vatandaşlarımızın tüm meslek gurupları ile RETAV ailesi olarak sayısız mesleki eğitim projeleri üretmiştir ve üretmeye de devam etmektedir.

Avrupa Konseyi Romanlar ve Gezginler Birimi son yaptığı çalışmada ülkemizde 5 milyon civarında roman vatandaşları olduğunu belirtmektedir. Fakat RETAV ailesi olarak yapmış olduğumuz çalışmalarda ülkemizdeki roman vatandaşlarımızın 10 milyon civarında olduğu gözlenmiştir.

Ülkemizdeki yaşayan roman vatandaşlarımızın RETAV tarafından yaptığımız araştırmada Eğitim. Barınma. Sağlık İstihdam. bazı temel hak ve hizmetlere erişim olarak saptanmıştır…

Türkiye farklı din, dil ve etnik gruplardan çeşitli toplulukları bünyesinde barındırmaktadır. Bu etnik gruplardan biri de Romanlardır.

Kökenleri Kuzey Hindistan’a dayanan Romanlar günümüzde Romanya, Bulgaristan, İspanya, Macaristan ve Türkiye başta olmak üzere Doğu Avrupa ve dünyanın farklı ülkelerinde yaşamaktadırlar. Romanlar sahip oldukları kültürel değer ve yaşama biçimleriyle farklı ülkelerdeki baskın kültürden çoğu zaman farklılık gösterdikleri söylenebilir.

 Bu bağlamda araştırmanın amacı yerel düzeyde kamu kurumlarında görev yapan üst düzey idareciler ve yöneticiler ile Roman kökenli Türk vatandaşlarının gözünden Romanlar ve yaşadıkları problemleri ortaya koymaktır. RETAV Nitel  araştırma yöntemlerinden biri olan temel nitel araştırma kapsamında yürütülen bu çalışmada beş Roman kökenli Türk vatandaşıyla görüşme yapılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler nitel veri analiz tekniklerinden betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda Romanlar da dahil katılımcıların Romanları çoğunlukla olumsuz nitelendirmeler ile tanımladıkları ve Romanların en önemli problemlerinin toplumda karşılaştıkları önyargıların yanı sıra istihdam, eğitim ve barınma olduğu tespit edilmiştir.

RETAV  ailesi olarak amacımız roman vatandaşlarımıza ülkemizde her türlü katkıda bulunmak ve  gönül köprülerini kurmaktır. Çünkü  ülkemizin ve dünyamızın ilk ve tek roman vakfıyız…Bu gurur öncelikle ülkemizde yaşayan roman vatandaşlarımızındır.

Dünyada ve Türkiye’de yerleşim bölgelerine göre ayrımcılık ve sosyal dışlanmadan en çok etkilenen etnik gruplardan birisi de Romanlardır. Romanların çok boyutlu dışlanmaları, kendini, işgücü piyasasına, düzgün iş ve gelir imkânlarına, eğitim fırsatlarına, sağlıklı konut ve yaşam mekânlarına ve sosyal hizmetlere erişim süreçlerinde göstermektedir. Biz RETAV ailesi olarak bu sorunları çözmek için yola çıkmış bulunmaktayız

“Dünyanın Neresinde Olursa Olsun Roman Kardeşlerimizin Haklarını    RETAV ailesi olarak  En Güçlü Şekilde Savunacağız”

 

Varoluş Nedenimiz

"Türkiye'nin yarınlarında aydınlık yüzler görmenin ön koşulu, Roman vatandaşlarımızın millî ve manevi değerlerimizi yitirmeden en iyi şekilde eğitebilmektir."

Eğitim sisteminde tartışılmaz ağırlığı olan devlet, kaynak yetersizliği ve yapısal sorunlar nedeniyle bu görevi yerine getirirken çeşitli güçlüklerle karşılaşmaktadır. Gönüllü kuruluşların, özel sektörün ve vatandaşların, hayati önem taşıyan bu alanda devletin verimliliğini artıracak şekilde; destek olarak, örnekler yaratarak ve eksikleri tamamlayarak sorumluluğu paylaşmaları gerekmektedir. RETAV ın  varoluş nedeni, devlet tarafından verilen temel haklara .eğitime mesleki eğitimlere de   katkıda bulunmaktır.

RETAV, Roman çocuklarımızın okuma alışkanlıklarını kaybetmemesi, Bütün dünyadaki roman  çocuklarının birlik ve beraberlik içinde kaynaşmalarını sağlaması. Ülkemizdeki roman çocuklarımızın manevi ve kültürel değerlerinin kaybetmemeleri ve ihtiyaç duydukları psikolojik, akademik, sosyal desteğin sağlanması amacıyla kurulmuştur.
Roman Çocukların eğitimlerine destek olmayı, psikolojik danışmanlık ve yönlendirme yapmayı, ilgi alanlarını desteklemeyi ve yeni ilgi alanları keşfetmelerini desteklemeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda ailelerin de bir araya gelmelerini, yaşadıkları ortak deneyimlerini paylaşmalarını, çeşitli konularda bilgilerini arttırmak amacıyla bilgilendirme ve paylaşım toplantıları düzenlemektedir

Bilgilendirme Toplantılarımıza Katılın

RETAV roman Çocuklar, bireylerarası farklılıklarının yanı sıra bazı ortak özelliklere de sahiptirler. Bu ortak özellikler, yetenekli çocukların anne ve babalarının ortak deneyimler yaşamalarına zemin hazırlar. Anne babaların deneyimledikleri bu ortak yaşantılar, problemler ve geleceğe dair soru işaretleri hakkında düzenlediğimiz bilgilendirme toplantılarına katılabilir, merak ettiğiniz konuları RETAV  alanında uzman eğitimciler, akademisyenler, psikologlar, sosyologlar ve çocuk gelişim uzmanlarından dinleyebilirsiniz.

 

Amacımız

RETAV ın  amacı; İlköğretim ve okulöncesi çağı çocuklarımızın Cumhuriyetimizin temel ilke ve değerlerine bağlı, akılcı, sağduyulu, özgüven sahibi, düşünen, sorgulayan, kendi iç yaratıcılığını harekete geçirebilen, millî ve manevi değerlerini, şanlı tarihini unutmayan, barışçı, farklı düşünce ve inançlara saygılı, insan ilişkilerinde cinsiyet, ırk, din, dil farkı gözetmeyen bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunacak eğitim programları ile etkinlikler oluşturmak ve uygulamaktır.

RETAV ın, oluşturduğu projelerini, özgün eğitim programlarını ülke sathında kuracağı Çocuk Kulüplerini, Çocuk Kamplarını, Eğitim Parkları, Öğrenim Birimleri, Çocuk Sevgi Ormanlarını, İl Temsilcilikleri ve 'Sosyal Etkinliklere Destek Protokolü' kapsamında ilköğretim okullarında, gönüllüleri aracılığı ile hayata geçirir.

Bu projelerin en önemlisi ise mesleki eğitim projelerimiz ile roman vatandaşlarımıza meslek edindirme konusunda RETAV olarak destek olmak ve roman vatandaşlarımızın sesi olmaktır…

Değerlerimiz

  1. Bağımsızlık: RETAV , tüm kurum ve kişilerden bağımsızdır.

  2. Misyon Odaklılık: Kaynaklarımızı, Vakıf  Tüzüğümüzde yer alan temel amaçlar doğrultusunda kullanırız.

  3. Adalet, Eşitlik, Hoşgörü ve Saygı: Bütün çalışanlarımıza, gönüllülerimize, çocuklarımıza, bağışçılarımıza ve diğer paydaşlarımıza adalet ve eşitlik ilkeleri çerçevesinde yaklaşırız. RETAV da din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapılmaz. Farklı düşünce ve inançlara saygı gösteririz. Kurum içi ve kurum dışı paydaşlarla ilişkilerde karşılıklı saygıya önem veririz.

  4. Güvenilirlik: Tüm uygulamalarımız konusunda saydamlık ve hesap verilebilirlik ilkelerine uyarız. Paydaşlarımızın gizlilik kaydıyla sunduğu bilgileri üçüncü şahıs ve kurumlarla paylaşmayız.

  5. İşbirliği ve Dayanışma: Bütün sivil toplum kuruluşlarını paydaşımız olarak görür; işbirliği, dayanışma ve paylaşım içinde olmaya özen gösteririz.

  6. Haklar ve Sorumluluklar: Tüm çalışmalarımızda İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne ve Roman çocuklarımız için Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne titizlikle uyarız. RETAV  yöneticileri, gönüllüleri ve çalışanları aktif sorumlu yurttaşlığın gereklerini yerine getirir. Gelecek nesillerin kaynaklarını tüketmeden, bugünün kaynaklarını etkin biçimde kullanmaya önem verir ve bu duyarlılığı tüm çalışmalarımıza yansıtırız.

  7. Yenilikçilik: RETAV  sürekli gelişme ilkesi çerçevesinde yenilikçi bir yaklaşımı benimser, çalışmalarında özgün modeller geliştirir ve uygular.

yönetim Kurulumuz

 

Hüseyin Gezen

Yönetim Kurulu

Başkanı

Gülseren Çelik

Yönetim Kurulu

Başkan Yardımcısı

Mükremin TEKİN

 

Yönetim Kurulu

Genel Müdür

Ahmet ÇELİK

Yönetim Kurulu

Genel Müdür Yardımcısı

Taşkın ŞAHİN

Yönetim Kurulu

Sayman

Yasin ULUHAN

Yönetim Kurulu

Sayman Yardımcısı

Deniz ALTUN

Yönetim Kurulu

Mali İşler Koordinatörü

Eyüp COŞKUN

Yönetim Kurulu

Proje Koordinatörü

Ümit TURAN

Yönetim Kurulu

ÜYE

Yasin AKÇA

Yönetim Kurulu

ÜYE

Göksel FİL

Yönetim Kurulu

ÜYE

Erdal YALÇIN

Yönetim Kurulu

ÜYE

Sıtkı ADA

Yönetim Kurulu

ÜYE

MÜTEVELLİ HEYET

 

  • Hüseyin GEZEN
  • Gülseren ÇELİK
  • Ümit TURAN
  • Deniz ALTUN
  • Damla GEZEN
  • Ahmet ÇELİK
  • Göksel FİL

İCRA KURULU

 

  • Mükremin TEKİN
  • Yasin AKÇA
  • Murat ÇİÇEKLER

DENETLEME KURULU

 

  • Hüseyin GEZEN
  • Gülseren ÇELİK
  • Deniz ALTUN

DİSİPLİN KURULU

  • Hüseyin GEZEN
  • Gülseren ÇELİK
  • Şükrü PÜNDÜK
  • Eyüp COŞKUN
  • Damla GEZEN
  • Taşkın ŞAHİN
  • Hatice KINIKASLAN

MANİSA

TEMSİLCİLİĞİ

 

  • Bayram SİNEMLİ (Temsilci Başkan)

  • Mustafa UÇAR

(Temsilci Başkan Yrd.)

DİYARBAKIR

TEMSİLCİLİĞİ

 

  • İlyas DAĞHAN

(Temsilci Başkan)

  • Talat TÜSÜ

(Temsilci Başkan Yrd.)

  • Turan EŞİN

(Temsilci Başkan Yrd.)

MAKEDONYA

TEMSİLCİLİĞİ

 

  • Dragancho GEORGIEV 

(Temsilci Başkan)

  • Zekir ABDULOV

(Temsilci Başkan Yrd.)

ŞİŞLİ

TEMSİLCİLİĞİ

  • Gürhan PÜSKÜLLÜ (Temsilci Başkan)

  • Mustafa KORUK

(Temsilci Başkan Yrd.)